Express Pyrzycki
Lifestyle

Lekki krem porowo-ziemniaczany bez grama śmietany

Oto najnowszy przepis.

Składniki:

– por – 2 sztuki                                                     

– ziemniaki – 350 g                 

– marchewka – 50 g

– bulion warzywny – 1 litr

– czosnek – 1 ząbek

– cebula dymka – 1 sztuka

– olej rzepakowy – 2 łyżki

– sól i pieprz do smaku

– suszony tymianek – ½ łyżeczki

– gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki                          

– chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake

– oliwa z oliwek – 2 łyżki

 

Wykonanie:

Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.

Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

Smacznego!

Related posts

5 ciekawostek na temat lodów, o których niewiele osób ma pojęcie

Admin

Pyrzyckie kino na weekend

Admin

Czy twoje dziecko poinformowało już złodziei o waszych planach wakacyjnych? Internet skarbnicą danych dla przestępców (WIDEO)

Admin

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.