Express Pyrzycki
Lifestyle

Lekki krem porowo-ziemniaczany bez grama śmietany

Oto najnowszy przepis.

Składniki:

– por – 2 sztuki                                                     

– ziemniaki – 350 g                 

– marchewka – 50 g

– bulion warzywny – 1 litr

– czosnek – 1 ząbek

– cebula dymka – 1 sztuka

– olej rzepakowy – 2 łyżki

– sól i pieprz do smaku

– suszony tymianek – ½ łyżeczki

– gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki                          

– chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake

– oliwa z oliwek – 2 łyżki

 

Wykonanie:

Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.

Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

Smacznego!

Related posts

Chcesz korzystać dalej z programu Rodzina 500+? Musisz złożyć nowy wniosek (WIDEO)

Admin

Pyrzyckie kino na weekend

Admin

Grill na słodko? Czemu nie!

Admin

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.